Consiliere premaritala

De ce consilire premaritală?

Primul lucru la care ne gândim când auzim aceste cuvinte  ”consiliere premaritală” este – de ce le trebuie cuplurilor care sunt în culmea fericirii, consiliere, dar s-au hotărât să se căsătorească, nu? Chiar aici este răspunsul – pentru că s-au hotărât să legitimeze relația lor, să-si lege viața conform legi și pentru că relația este alcătuita din două persoane care se iubesc, care doresc să continue drumul comun, dar care trebuie să invețe să conviețuiească armonios. Nu contează cum e fiecare dintre parteneri, anxios, depresiv, autoritar, risipitor sau zgarcit, taciturn sau coleric, detestat/ plăcut de unii ori de altii, nu conteaza ce fel de persoana este fiecare dintre cei doi parteneri casatoriti, ci relatia dintre ei și faptul că doresc ca relația să meargă mai departe.

Care sunt cuplurile țintă? –bineînțeles toate cuplurile care doresc să se căsătorească și doresc ca relația lor să fie mai puternică și să facă față tuturor provocărilor și schimbărilor pe care viața le poate dărui. Totodată este indicată mai ales cuplurilor care doresc să își dezvolte abilitățile de comunicare în cuplu, astfel incât să fie capabili să comunice cât mai direct, mai deschis, mai colaborativ; dar și acelora care au oricât de mică indoială sau neliniște cu privire la succesul relației maritale pe care urmeaza să o realizeze, dar și celor indeciși, care oscileaza între a se căsători si a amâna căsătoria. Elementele enumerate sunt doar câteva din cele care se pot ivi într-o relație aflată înaintea unei decizii atât de importante cum este este căsătoria. Dar ca să evităm enumerarea plictisitore a anumitor probleme,  mai bine prezint câteva dintre obiectivele pe care le putem atinge prin  participare la consliere premaritală. Obiective cum ar fi : cunoașterea nivelului de compatibilitate și expectanțele marituale; explorarea relației intime și a subiectelor considerate stănjenitoare sau neplăcute; explorarea granițelor individuale și de cuplu; stabilirea și împărțirea rolurilor, negocierea responsabilităților, dar nu numai, deaorece lista este lungă și fiecare relație se aseamenă dar totuși diferă.

Cum am mai amintit mai sus, relația este susținută de către persoane cu orientări religioase sau politice diferite, cu bagaj sentimental, comportamental, intelectual diferit, cu obiceiuri aduse ” de acasă”. Prin participare la consiliere premaritală se facilitează trecerea relației la un nivel mai adânc, și funcționarea adecvată a  acestuia.

Psih. Clinician  Szombat Ildiko Kinga