Psihoterapie pozitiva

Ce este si cand a aparut psihoterapia pozitiva

Totul a inceput undeva prin anii 1980 cand Prof. Dr. Nossrat Peseschkian, specializat in neurologie, psihiatrie, psihoterapie si medicina psihosomatica a pus bazele Psihoterapiei Pozitive.  Este o metoda terapeutica umanista , transculturala si psihodinamica foarte raspandita in lume, fiind prezenta in peste 80 de tari.

 

Imaginea omului din perspectiva psihoterapiei positive

Din perspectiva psihoterapiei pozitive fiecare om are o latura pozitiva si una negativa a personalitatii sale care sunt de dorit sa ajunga in ECHILIBRU, astfel incat, aceste polaritati sa lase loc armoniei in fiinta umana. Metoda se bazeaza pe imaginea pozitiva a omului, imagine conform careia omul este prin natura inzestrat cu patru tipuri de capacitati: fizice, psihice, sociale si spirituale.

 

Conceptul de „pozitiv”

Acest concept din care deriva Psihoterapia Pozitiva se refera la faptul ca aceasta metoda incearca sa dezvolte potentialul uman si resursele interioare pentru autoajutorare; iar aici e important sa amintim faptul ca clientul/pacientul, nu aduce cu el doar boala/tulburarea, el aduce, de asemenea, si capacitatea de a o depasi. Aici rolul terapeutului fiind acela de a calauzi spre fantana cunoasterii, acolo unde clientul va trebui sa bea singur din ea.

Psihoterapia Pozitiva se axeaza pe semnificatia pozitiva a simptomelor sau situatiilor la un moment dat , dificile sau critice( re-interpretare pozitiva). Se spune ca NU un eveniment in sine aduce cu el o problema, ci modul in care noi ii conferim propria noastra interpretare.

Fiind o abordare psihodinamica, psihoterapia pozitiva nu se opreste la intelegerea si rezolvarea conflictului actual; ea creeaza o punte de legatura intre trecut, prezent si viitor.

 

Modelul balantei

Un rol important in cadrul acestei metode il detine modelul balantei (echilibrului).  Cand avem o problema, ne simtim tristi, de neinteles, cand traim o stare de tensiune interioara constanta si toate acestea ducand la pierderea echilibrului, putem exprima toate aceste dificultati cu ajutorul celor patru arii importante ale vietii noastre:

  • Corp-Sanatate
  • Munca-Realizari
  • Viitor-Fantezie
  • Contacte-Relatii Sociale

Ideea acestui model din psihoterapia pozitiva e sa-l faca pe pacient constient de aria in care investeste prea mult timp si energie, sau investeste prea putin (in defavoarea altora) si ce anume poate face in respectiva arie pentru a reechilibra balanta.

 

Instrumente psihoterapeutice

Psihoterapia pozitiva utilizeaza tehnica povestirii,  parabolei , metaforei, proverbelor, citatelor, fiind instrumente puternice de comunicare ce pot produce schimbare, favorizand solutii noi la problemele care initial pareau de nerezolvat. Si pentru ca dincolo de simpla descriere a lor, ele ofera noi moduri de gandire, am sa-l citez aici pe celebrul Albert Einstein care spunea:

„Problemele importante de azi nu pot fi rezolvate cu acelasi nivel de gandire cu care au fost create.”

Pentru mai multe povesti si citate, te invit sa deschizi Cufarul cu Intelepciune.